Cazierul judiciar, Preambul (Spania)

Obtinerea si actele necesare pentru eliberarea unui certificat de cazier judiciar:

Pentru a obtine un certificat de cazier judiciar din Romania, persoanele fizice interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, la ghiseele subunitatilor de politie de la locul de nastere, domiciliu/ resedinta insotita de:
* actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pasaport, cartea de identitate provizorie si certificat de inregistrare a cetatenilor U.E., carte de rezidenta, carte de rezidenta permanenta, permis de sedere temporara sau permanenta, aflate in termen de valabilitate);
* timbru fiscal in valoare de 2 RONI;
* chitanta prin care se face dovada achitarii taxei de prestare serviciu, in cuantum de 10 RONI.

Preambul (legea privind regularizarea strainilor adoptata de Guvernul spaniol).

Informatiile despre procedura si actele necesare pentru obtinerea cazierului judiciar sunt:
  * cererea se poate depune la Inspectoratele de Politie de pe raza domiciliului titularului actului;
  * cazierul se poate solicita atat personal, fie prin mandatar din Romania, prin imputernicire sau procura notariala, in cazul in care solicitantul nu se poate prezenta personal.
  * pentru obtinerea unei procuri consulare in Spania este nevoie de programare;
  * foarte important: romanii din Spania pot intocmi o procura de imputernicire si la notarii publici spanioli, insa numai cu conditia ca respectiva procura sa fie apostilata cu apostila conform Conventiei de la Haga de catre autoritatile spaniole competente. Simpla semnatura a unui notar spaniol pe o procura nu este suficienta, este absolut necesara si aplicarea de apostila spaniola. In aceasta situatie, romanii nu mai sunt nevoiti sa astepte luni intregi sa le vina randul la cozile de la ambasada/consulat, ei pot rezolva aceasta problema chiar in localitatea lor de rezidenta, in aceeasi zi, la un notariat public spaniol.
  * certificatele de cazier judiciar se elibereaza la cererea persoanelor fizice si au o valabilitate de 1 luna in Romania.

Referinte legislative: Legea nr. 290/24.06.2004 privind cazierul judiciar.

Persoanele care au domiciliul in strainatate, pot solicita eliberarea unui certificat de cazier judiciar prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiile consulare romane. Pretul practicat de ambasadele Romaniei este de 60 de Euro pentru un cazier cu apostila de la Haga, iar pretul unei traduceri legalizate de catre consul este de 70 de Euro. Termenul de procurare variaza de regula intre 3 saptamani si 3 luni.

Atentie, traducerea facuta prin ambasada, nu este recunoscuta in multe dintre prefecturi, fiind absolut necesara supralegalizarea cu apostila in Romania.

Procedura de apostilare, traducere si supralegalizare a cazierului judiciar pentru Spania dureaza intre 2-4 zile lucratoare, iar procurarea acestuia se poate pentru cetatenii romani din strainatate fie pe baza de procura consulara, fie pe baza de procura notariala cu Apostila de la Haga.